top of page
post087752

Adventskalender

Oppdatert: 23. des. 2023



Følg med på vår adventskalender!


Da var det advent igjen, og vi i Hjernerystelsesforeningen har så klart laget en liten kalender!


I løpet av desember, vil vi gi deg gode råd, tipse om fordeler som følger med medlemskapet, samt dele noen nyttige fakta. Vi har også gravd i arkivet og funnet frem artikler og intervjuer som vi mener fortjener en ekstra titt.


Følg med for å se hva foreningsnissen har gjemt bak lukene på facebook eller instagram.



1.desember: Medlemskap


Du får 2 medlemskap for prisen av 1 i desember! Forny ditt eget, og gi ett til en venn, et familiemedlem, eller andre du vet om i samme situasjon som deg selv. Tilbudet gjelder både for nye og nåværende medlemmer.





2.desember: Om foreningen

Vil du vite mer om Hjernerystelsesforeningen? Podcasten Skallebank - Hjernerystelse har intervjuet foreningsleder Helge Skirbekk. Lytt til episoden - og finn ut om Helge klarer å holde seg på beina imens han blir intervjuet ute på speilblank is!


Lytt til episoden her.



3.desember: Om aktivitetsbalanse


Dersom man har langvarige ettervirkninger etter hjernerystelse, er det avgjørende med god aktivitetsbalanse i rehabiliteringsprosessen. Man skal lytte til kroppens behov for hvile, samtidig som man skal sørge for å ikke være for inaktiv. Man kan med fordel lage en ukeplan som er tilpasset den kapasiteten man har, og øke med den som utgangspunkt.




4.desember: Vi fortsetter å vokse


I løpet av 2023 har Hjernerystelsesforeningen opprettet 3 lokallag - i Tromsø, Trondheim og Oslo. På nyåret starter vi også opp lokallag i Bergen og på Lillehammer. Det blir rom for å lytte, dele og utveksle erfaringer. Du kan møte mennesker i samme situasjon, for å bli forstått, sett og hørt i dine utfordringer. Slik styrker vi samholdet over hele landet.


Vel møtt til neste møte!




5. desember: Frivillighetens dag


Vi rekker opp hånden for frivillig arbeid!


5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Hjernerystelsesforeningen er helt avhengig av frivillig innsats. Likepersonene som dere kan snakke med i Hjernerystelsestelefonen, lokallagsledere og styret arbeider alle frivillig for dere.


Du kan støtte vårt arbeid om du melder deg inn - eller ved selv å bli frivillig!




6. desember: Intervju med fotballspiller Runa Lillegård


I høst intervjuet vi Runa Lillegård om kampen mot forsikringsselskapet, NAV og de langvarige ettervirkningene.

«Det er noe med at når du er syk, skal du ikke behøve å ta den kampen i tillegg.»


Les intervjuet her.




7.desember: Opptrapping


Det er lett å føle at man ikke rekker alt man burde. Derfor er det viktig å senke forventningsnivået. Det beste er en gradvis opptrapping av intensitet og varighet av hverdagsaktiviteter. Det er også viktig å ta pauser underveis dersom man merker symptomøkning – uavhengig om man driver med mental eller fysisk aktivitet.




8. desember: Dagens medlem


Trudes historie:

- Jeg ble påkjørt mens jeg sykla i 2005, fikk hjernerystelse og har hatt kronisk hodepine siden da. Heldigvis har jeg en jobb som det går an å tilrettelegge. Veldig glad for Hjernerystelsesforeningen – jeg føler meg mindre alene og kan plukke opp nyheter om hjernehelse og nye behandlingsmuligheter.


Vi hadde ikke vært en forening uten medlemmene våre! Derfor vil vi hedre dere litt ekstra i årets kalender. Vi vet også at erfaringsutveksling er viktig - og vi håper at dere blir inspirert til å dele mer av deres hverdag, både med oss, hverandre og de rundt dere.

La oss styrke fellesskapet og øke forståelsen - sammen!




9.desember: Begrens koffeinbruken


Koffein gjør at kroppen settes i beredskap, noe som kan gjøre det vanskeligere å finne hvilen når vi behøver den. Trenger du noen alternativer til kaffe? En kopp grønn te gjør godt for sjela, og fungerer samtidig betennelsesdempende. I disse juletider kan man jo også forslå krydret gløgg, eller en deilig kopp kakao med krem.




10.desember: Advokatbistand


Vi tilbyr gratis eller rimelig advokatbistand, dersom du er medlem hos oss.

Hjernerystelsesforeningen har inngått en avtale med Advokatfirmaet Unneland for å hjelpe våre medlemmer i erstatningssaker. Unneland er spesialiserte innen personskadeerstatning, og har over 30 års erfaring med yrkesskader, pasientskader og trafikkskader. Unneland kan følge opp deg og din forsikringssak frem til det foreligger en endelig løsning i saken.


Les mer om avtalen her:




11.desember: Huskelister


Lag huskelister! Det å skrive huskelister, sette påminnelser på̊ mobilen og aktivt bruke en kalender kan være med å avlaste hjernen. Slik frigjør man litt ekstra tiltrengt energi i julestria.




12.desember: Forsikringstrøbbel


I 2016 kræsjet Astrid Løken rett inn i en glassdør på jobben. Hun beskriver det som et kraftig smell, nesten som en eksplosjon i hodet. Astrid ble sendt til legevakt, og møtt av en sykepleier som mente at legekonsultasjon ikke var nødvending. Det ble starten på et liv med langvarige ettervirkninger og en hard lekse om erstatningsrettens fallgruver.


Les Astrid Løkens historie her:




13.desember: Alkoholfritt


Det er julebordsesong, og det kan derfor være en utfordring å unngå alkohol.

Det som er bra, er at det finnes mange gode alternativer til vin og øl på markedet – både i butikk og på vinmonopolet. Du kan for eksempel kjøpe sider, ingefærøl eller alkoholfrie viner. Dersom du skal drikke, husk å drikke med måte.




14.desember: Hjernerystelsestelefonen


Trenger du noen å prate med?


Vi er tilgjengelige hver torsdag fra 18.00-20.00 – både for de som sliter med langvarige ettervirkninger og for pårørende. Du får snakke med likepersoner som har gjennomført kurs i regi av Hjernerystelsesforeningen og Studieforbundet Funkis.


Nå oss på: 77587778.


I dag er siste sjanse før jul. Hjernerystelsestelefonen holder julestengt fra 15. desember til 10. januar. Vi starter opp igjen 11. januar 2024.


Les mer om tilbudet her:




15.desember: Dagens medlem


Hildes historie:

- Jeg har i over fire år forsøkt å finne ut av hverdagen med vedvarende hjernerystelsessymptomer. Jeg trodde hjernerystelse alltid gikk over i løpet av en ukes tid, og hadde aldri hørt om noen som hadde langvarige symptomer. Jeg brukte i starten mye tid på å skaffe meg kunnskap om hvordan jeg skulle håndtere «min nye normal». I Hjernerystelsesforeningen fant jeg likesinnede, samhold, forståelse, møteplasser, forskningsbasert kunnskap og god informasjon om hjernerystelser.




16.desember: Til ungdommen


Ta kontakt med lege og skole, for å tilrettelegge for forsiktig opptrapping til skole. Anbefalte tilpasninger er for eksempel å få egen timeplan og utvidet tid på eksamen.




17.desember: Appen Lydhør


Er det strevsomt å lese? Vi anbefaler å laste ned appen «Lydhør».

Den er gratis for alle med lesevansker etter hjernerystelse. I appen finner du lydbøker, samt noen aviser og tidsskrifter.


Les mer om appen her:



18.desember: Informasjonsbrosjyre


Hjernerystelsesforeningen har laget en informasjonsbrosjyre med oppdatert og nøye fagvurdert informasjon. I den finner du oversikter, anbefalinger og symptomliste.


Les brosjyren her:




19. desember: Behandlingstilbud på Ullevål


Oslo Universitetssykehus Ullevål, har et poliklinisk tilbud for personer med lett hodeskade.

Teamet på Ullevål består av leger, psykologer/nevropsykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sosionom og en koordinator – og tilbudet blir tilpasset hver enkelt pasient.


Det finnes også flere tilbud, disse finner du i oversikt på medlemssidene.


Les mer om tilbudet her:




20.desember: Informasjonsvideoer


Det er ikke alltid er lett å finne, sortere eller navigere seg i informasjon fra nettet. Derfor mener vi det er det viktig å høre fra fagfolk som er tett på pasientene og forstår deres situasjon – men som samtidig kjenner forskningsfronten. Vi har intervjuet Daniel Løke, PhD og psykolog ved Sunnaas sykehus og Lars Nysether, overlege ved Sunnaas sykehus – om langvarige ettervirkninger, fatigue og hvordan man blir bedre.


Alle videoene finner du på medlemssidene, men du finner også noen av videoene her:




21.desember: Dagens medlem


Anne Lises historie:

-Hjernerystelsesforeningen gir meg et fellesskap med stor takhøyde. Der blir jeg møtt med forståelse og støtte, samtidig som jeg får mulighet til å gi hjelp og støtte videre til andre. Det er veldig fint og meningsfylt, og gir meg håp om en mer hjernevennlig fremtid, med bedre forståelse og kunnskap om oss som er rammet av en hjernerystelse.




22.desember: Boksamtale


«Hjernerystelse – slik kommer du deg» er skrevet psykoterapeut Loa Ostrup, som selv har slitt med langvarige ettervirkninger etter hjernerystelse - og hjerneforsker Troels W. Kjær.

Boken er skrevet som en håndbok, som skal rådgi, oppmuntre og følge deg gjennom alle fasene av hjernerystelsen. Vi har slått av en prat med styremedlem i foreningen, Annette M. Stagelund - som forteller at hun har fått stort utbytte av boken.


Link til boksamtale:




23.desember: Snakk med de rundt deg


Det er viktig å opplyse venner, familie og de rundt deg om hvordan du har det – og behovet for hvile. Det er også lurt å ta kontakt med lege og arbeidsplass for å tilrettelegge for forsiktig opptrapping til jobb.




24.desember: Ha en riktig god og hjernevennlig jul!












234 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page