Synsforstyrrelser
Det kan oppstå en rekke problemer med synet etter et slag mot hodet, som både kan stamme fra hjernen og selve øyet. En stor del av hjernen er involvert i bearbeidingen av synsinntrykk.
Ved et slag mot hodet kan vi miste øynenes evne til samarbeid i større eller mindre grad. Hjernen må da manuelt etterkorrigere synsinntrykkene slik at vi oppfatter et normalt bilde av omgivelsene våre. Denne etterkorrigeringen av synet er svært krevende for hjernen og beslaglegger mentale ressurser.
Avhengig av alvorlighetsgraden kan ett eller flere symptomer oppstå i forbindelse med synsproblemer. Det er ikke alltid åpenbart at symptomene stammer fra problemer med synet, ettersom hjernen er flink til å kompensere for eventuelle vanskeligheter. Man risikerer derfor å gå med problemet i lang tid før det oppdages og behandling blir iverksatt.

Symptomer på synsforstyrrelser som kan oppstå etter hjernerystelse
-
Hodepine/migrene ved lesing og bruk av datamaskin
-
Linjer i en tekst hoppes over eller leses flere ganger
-
Svimmelhet
-
Dobbeltsyn
-
Lett for å bli bilsyk
-
Nedsatt lesehastighet
-
Det ene øyet lukkes eller dekkes til under skjermarbeid
-
Bokstaver flyter sammen
-
Vansker med å fokusere
De vanligste synsproblemene etter hjernerystelse er problemer med samsyn, koordinering og fokusering.
Ofte er evnen til å fokusere, eller akkommodere, dårligere etter en hjernerystelse. Akkomodering er prosessen hvor vi fokuserer fra nært inntil til langt unna, eller fra langt unna til nært inntil. Linsen endrer form ved hjelp av ligamentene i øyet for å endre fokus. Denne prosessen lar øyet se tydelige bilder av objekter som både er nært inntil og langt unna. Når du for eksempel ser på ting som er nært inntil, vil linsen bli tykkere for å fokusere korrekt bilde til netthinnen. Når du ser på ting som er langt unna, vil linsen bli tynnere.
Når vi blir eldre, blir linsene våre litt mindre fleksible, og det fører igjen til at vårt nærmeste fokuspunkt flyttes lenger bort fra øynene våre. Etter en hjernerystelse vil vi ganske ofte, selv om vi ikke er i det "tradisjonelle" alder for nærbriller, ha nytte av nærbriller. I noen tilfeller vil pasienten ha nytte av prismebriller og ofte kan ting som var der før hjernerystelsen latent komme frem etterpå. Hvis det f.eks var en skjult skjeling før commotio kan den bli manifest og forstyrrende etterpå.
Hva er samsynet?
Samsyn er dybdesyn, altså 3-D syn. Hjernen mottar et separat bilde fra hvert øye, og samsynet er helhetsoppfattelsen av de to bildene. Hvis samsynet ikke fungerer som normalt opplever man dobbeltsyn. Ved et slag mot hodet kan vi miste øynenes evne til samarbeid i større eller mindre grad. Hjernen må da manuelt etterkorrigere synsinntrykkene slik at vi oppfatter et normalt bilde av omgivelsene våre. Denne etterkorrigeringen av synet er svært krevende for hjernen og beslaglegger mentale ressurser.
Årsaken til samsynsproblemer er ennå ikke fullt belyst, men forskning innenfor området antyder at skade på nervefibre bestemte steder i hjernen (de optiske traktene og fremre del av thalamus) kan spille en rolle (se Alihali & al. 2014).
Undersøkelse og behandling av samsynsproblemer
Undersøkelse av samsyn utføres best av ortoptister/samsynsspesialister, eller i noen tilfeller nevro-optometrister/synsterapeuter. Dette er optikere/optometrister med videreutdanning innen disse problemstillingene. En undersøkelse hos ortoptist tar mellom 30 og 60 minutter, avhengig av problemstilling og funn.
Ofte er det viktigste å finne de riktige brillene både på avstand og på nært, og eventuelt undersøke om det er behov for prismer eller om det er noe i veien med fokusering og samsyn. Bruk av prismebriller kan inngå i behandlingen av samsynsvanskeligheter. Prismebriller er spesialbriller som bidrar til å korrigere synsfeltet og dermed gjenopprette samsynet.
I sjeldne tilfeller kan det være behov for opptreningsforløp som typisk strekker seg fra 6 til 12 måneder og krever daglige synsøvelser av 15-30 minutters varighet, samt sporadiske kontroller. Vær oppmerksom på at øvelsene, til tross for det korte tidsintervallet, kan belaste hodet betydelig, og for noen kan det ta mange timer med innlagte pauser å gjennomføre dagsprogrammet.
Finn en kvalifisert ortopist
Undersøkelsene er er normalt ikke dekket av en offentlig helsetjeneste eller eventuelle helseforsikringer, og tilbyderne holder bare til i de største byene.
Norske ortoptisters forening har utarbeidet en medlemsliste med kvalifiserte ortoptister for synsrehabilitering av personer rammet av hjernerystelse. Se medlemslisten.
Råd til avlastning av syn ved skjermarbeid
Skjermarbeid kan være anstrengende for synet, spesielt hvis man samtidig sliter med samsynsproblemer eller lysfølsomhet. Her er noen tiltak som kan avlaste synet og forbedre ubehag ved bruk av datamaskin:
-
Installér programmer som automatisk regulerer lyssettingen:
-
Programmer som justerer skjermens fargetemperatur basert på solens dag/natt-syklus kan gjøre det enklere for øynene å se på skjermen. Til Windows (PC) og OS X (Mac) finnes et populært program kalt f.lux. For Android-baserte telefoner finnes appen Twilight. Disse programmene kan også forbedre søvnen ved å redusere forstyrrelser i kroppens melatoninproduksjon.
-
-
Redusér lysstyrken i skjermmenyen til halv styrke eller mindre:
-
Moderne skjermer sender ut mellom 2-4 ganger så mye lys som anbefalt for skjermarbeid. Finn et lysnivå som passer bedre for øynene dine.
-
-
Minimer kontrasten mellom skjerm og omgivelser:
-
En veldig mørk bakgrunn står i sterk kontrast til en lys skjerm, noe som kan anstrenge iris og forårsake hodepine og trøtte øyne. Plasser skjermen mot en lys vegg eller andre lyse farger slik at øynene ikke hele tiden må justere seg.
-
-
Unngå refleksjoner i skjermen:
-
Refleksjoner kan forstyrre bildet på skjermen. Bruk en matt skjerm og unngå bakgrunnsbelysning som peker direkte mot skjermen.
-
-
Bruk tekst-til-tale-programmer:
-
Bruk av apper som hjelper lesingen:
-
Her er en app som kun viser et ord av teksten man skal lese.
-