Lydfølsomhet

Etter en hjernerystelse kan man oppleve økt følsomhet for lyder som tidligere ikke virket plagsomme eller distraherende. Denne tilstanden kalles hyperakusis. Vanlige hverdagslyder som samtale, trafikkstøy og annen bakgrunnsstøy kan virke plagsomme i større eller mindre grad.
Noen opplever det normale lydbildet vi alle er omgitt av som skjærende i ørene, mens andre lett blir distrahert av ubetydelig bakgrunnsstøy. Dette kan skje fordi hjernen bruker energi på å filtrere ut irrelevante lyder. Normalt skjer dette ubevisst, men etter en hjernerystelse kan lydene bli bevisstgjorte og plutselig kreve oppmerksomhet. Et eksempel er noen som rasler med nøklene sine mens de snakker. Evnen din til å lukke ute lyden av nøklene slik at du kan høre hva som blir sagt, er nedsatt, og det kan bli vanskelig for deg å fokusere på samtalen.
I tillegg til konsentrasjonsvansker kan lydfølsomheten gi deg problemer med å sovne, gjøre deg mer trøtt og senke toleransen din for lyd rundt deg. Det kan føles voldsomt og irriterende å være på et middagsselskap, for det kan iblant oppleves som en overveldende kakofoni.
Selv om normal støy plutselig virker plagsom for hørselen din, er det viktig å vite at lydene er ufarlige for øret ditt, selv om det ikke føles slik.
Lydfølsomhet er ofte ledsaget av tinnitus (øresus), en konstant piping i øret som kan virke forstyrrende og distraherende.
Årsaken til lydfølsomhet etter hjernerystelse er ikke kjent, men det antas at problemet oppstår i sentralnervesystemets bearbeiding av lyd og ikke i selve øret. I visse tilfeller kan lydfølsomheten, og spesielt tinnitus, oppstå i forbindelse med TMJD (temporomandibulær dysfunksjon), se avsnitt om hodepine.